Hoe de fruithandel in Zeeland zich ontwikkelt

Fruithandel Zeeland

 

 

De fruithandel in Zeeland is in ontwikkeling en dat blijkt uit het feit dat er steeds meer vers geplukte groenten en fruit worden geëxporteerd. In de provincie zijn verschillende bedrijven gevestigd die zich hiermee bezighouden. Meestal richten zij zich op de groothandel, maar sommigen zijn ook aanwezig als directe afzetter. De grootste groothandelaar is APK Fruit, dat eigendom is van AkzoNobel en handelt onder de naam AkzoNobel Groep-Fruit. Tien andere groothandelaren zijn met dit bedrijf verbonden of vormen er een rechtstreeks netwerk mee. De sector is de laatste jaren sterk veranderd door de komst van nieuwe spelers – vaak na verdringing door grotere spelers – en door technologische ontwikkelingen waardoor telers hun productie kunnen uitbreiden zonder grote investeringen vooraf. Naast deze factoren is er in vele delen van het land ook een overgang naar biologische landbouw. Biologische landbouw kan alleen op kleine schaal worden bedreven omdat de gewassen voortdurend verzorging behoeven, maar maakt wel een hogere opbrengst mogelijk omdat er geen chemische meststoffen worden gebruikt. Veel boeren zullen daarom geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van een vergunning voor biologische landbouw, zodat zij meer kunnen produceren op minder land en hun overtollige productie kunnen verkopen op markten of als compost voor andere gewassen.

Hoe krijg ik een vergunning voor biologische landbouw?

Als een landbouwer fruit, groenten of fruitconcentraten biologisch wil telen, heeft hij een vergunning nodig van de bevoegde autoriteiten. Dat kan het Agentschap voor controle op de landbouw- en voedselkwaliteit (AQCQCA) of het Directoraat-generaal volksgezondheid en voedselveiligheid (DGPH) zijn. Het AQCQCA verleent vergunningen aan producenten en distributeurs van biologische producten, terwijl het DGPH algemeen toezicht houdt op de biologische sector. Daarnaast zijn er ook gemeenten die bevoegd zijn voor de afgifte van vergunningen aan bepaalde landbouwers die uitsluitend biologische producten willen produceren. De procedure hangt af van het soort product dat wordt geproduceerd en van de gemeente.

Als een landbouwer biologische appels, peren, perziken of pruimen wil produceren, moet hij een productievergunning aanvragen. Voor aardbeien, frambozen en ander zacht fruit, aardappelen en tomaten is de procedure vergelijkbaar. Wanneer het fruit klaar is om te plukken of op het punt staat te beginnen, wordt een kwaliteitsinspectie uitgevoerd door het AQCQCA. Daarbij wordt nagegaan of het fruit geen genetisch gemodificeerd materiaal bevat en of het in goede staat verkeert. Na deze inspectie wordt het fruit als biologisch beschouwd en kan het worden uitgevoerd.

Wat is de vraag naar biologische producten?

De laatste jaren is de vraag naar en de belangstelling voor biologische producten toegenomen. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de voordelen en potentiële risico's van het gebruik van genetisch gemodificeerde (GM) organismen, chemische meststoffen en pesticiden. Ook de trend naar een meer gezondheidsbewuste levensstijl heeft tot deze ontwikkeling bijgedragen. De Europese Unie heeft een beleidsdoelstelling geformuleerd om de consumptie van biologische levensmiddelen en dranken tegen 2020 te verhogen tot 10% van het totale levensmiddelen- en drankenaanbod. Ook de ontwikkeling van biologische boeren groeit. Het totale aantal biologische bedrijven in het land is de afgelopen vier jaar met meer dan 25% toegenomen. Hieruit blijkt dat de belangstelling voor biologische producten en de vraag ernaar toeneemt. Bovendien heeft de Europese Commissie onlangs een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat er vraag is naar biologische voeding en dranken.

De mogelijke drijvende krachten aan de aanbodzijde van de biologische landbouw

Een van de belangrijkste drijfveren voor de biologische landbouw is de groeiende vraag naar gezondere, ecologisch verantwoorde en duurzame voedselproducten. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in biologische producten omdat deze gezonder en veiliger worden geacht dan hun conventionele tegenhangers. Ze worden ook beschouwd als voedzamer, ecologisch gezonder en eerlijker. Bovendien worden biologische producten vaak beschouwd als voedzamer en ecologisch gezonder dan conventionele levensmiddelen. De toegenomen vraag naar biologische producten is een gevolg van de vraag van de consument naar gezondere en ecologisch verantwoorde producten. Bovendien is er een ontwikkeling aan de aanbodzijde in de vorm van de biologische landbouwindustrie. De biologische landbouw is namelijk vooral gebaseerd op het midden- en kleinbedrijf (MKB). De ontwikkeling van de biologische sector kan derhalve worden gezien als een door de industrie gestuurde ontwikkeling.

Conclusie

De fruithandel in Zeeland is in ontwikkeling en dat blijkt uit het feit dat er steeds meer vers geplukte groenten en fruit worden geëxporteerd. Er zijn verschillende bedrijven in de provincie gevestigd die zich hiermee bezighouden. Meestal richten zij zich op de groothandel, maar sommige zijn ook aanwezig als directe afzetmarkt. De grootste groothandel is APK Fruit, dat eigendom is van AkzoNobel en handelt onder de naam AkzoNobel Group Fruit. Tien andere groothandels zijn aan dit bedrijf gelieerd of vormen er een rechtstreeks netwerk mee. De sector is de laatste jaren sterk veranderd door de toetreding van nieuwe spelers – vaak na verdringing door grotere spelers – en door technologische ontwikkelingen waardoor telers hun productie kunnen uitbreiden zonder grote investeringen vooraf.